Door dagelijks productinnovatieprojecten te leiden, hebben wij in de loop der jaren een schat aan kennis en ervaring opgedaan. En we leren elke dag bij. Als vakidioten delen we dit graag met elkaar en met u. Op dit blog vindt u tips uit de praktijk, staaltjes van zeer geslaagde productinnovatie en u leest meer over onze visie op het vak. Wij wensen u veel leesplezier.  

Blog

LEAN STARTUP: SUCCES DANKZIJ FALEN EN DOORGAAN

Ilya Sharafan (FrieslandCampina) over het proces en de samenwerking met BEACON 

“In acht maanden ontwikkelden we een product, een machine en een slimme verpakking, waarvan de nieuwe technologie gepatenteerd is. Zelfs in de wereld van softwareontwikkeling en lean startups is dit een buitengewoon hoge snelheid. Laat staan voor de wereld van hardware. BEACON is  verantwoordelijk voor de organisatie van de technische productontwikkeling van onze startup. De basis van onze succesvolle samenwerking is het vertrouwen en de sterke toewijding. Inmiddels ziet het er veelbelovend uit, op 1 april zal MILQMOR officieel gepresenteerd worden op de expo in China.”

LEREN VAN KLANTEN
“Het is een avontuur met heel veel vallen en opstaan.

Lees meer

LEAN STARTUP: snel ontwikkelen met een lerende mindset

Christel van Dijk (projectmanager BEACON) over Lean Startup binnen productinnovatie

“Bij BEACON zijn we enthousiast over lean startup. Het is een ongelofelijk handige manier om het rendement op je investering in innovatie te verhogen. Een innovatie is alleen interessant als het relevant is voor je gebruikers en als het commercieel en technisch haalbaar is. Vaak heb je te maken met een beperkt budget, waar je maximaal resultaat uit wilt halen. Dan wil je niet wachten tot het project bijna klaar is met het valideren van je concept. Je wilt daarover liever vandaag dan morgen conclusies kunnen trekken.” 

 

MET DE BILLEN BLOOT
“Leuk aan lean valideren is dat dit best simpel en heel snel te doen is.
 

Lees meer

Mooi ding: Remarkable tablet

Projectmanager Simon van Ipenburg over een product waar hij enthousiast van wordt

In de categorie ‘producten die het zakelijk leven een stuk eenvoudiger en leuker maken’: de reMarkable tablet. Enkele weken heb ik de tablet nu in gebruik en ze is echt remarkable. De veelzijdigheid is enorm en sluit perfect aan bij mijn behoefte als projectmanager. Weg met die ellendige notitieblokken en papieren documenten, welkom tablet. Dit product combineert best-of-both worlds van de ‘gewone’ tablet en e-reader: een e-ink scherm en touchscreen control. Propositie volgens de Noorse producent is ‘Here to replace your notebooks, sketchbooks and printouts.’

Lees meer

Business en duurzaamheid, hoe verhouden die zich tot elkaar?

Jan Willem Dik (senior projectmanager BEACON) over nieuwe kansen in groene productontwikkeling

Veel bedrijven willen groen ondernemen, maar wat betekent dat? Moet je extra investeren? En moet je kiezen tussen winstoptimalisatie of duurzaamheid, of kan dat ook samengaan?
“Eigenlijk is dat een achterhaalde visie”, stelt Jan Willem Dik. “Er zijn steeds meer voorbeelden van duurzaam producerende ondernemingen die economisch zeer succesvol zijn.
En er zijn twee factoren die de ontwikkeling naar duurzame productontwikkeling gaan versnellen. Er gaat meer Europese regelgeving komen om slimmer met grondstoffen en energie om te gaan. En de maatschappelijke druk gaat er voor zorgen dat bedrijven anders met hun sociale verantwoordelijkheid omgaan. Veel producenten zijn zich al heel bewust van hoeveel plastic er om hun producten heen zit. Ze kiezen  nieuwe manieren van verpakken om de consument te laten zien dat ze het begrepen hebben. Dat is gewoon ook business. Want als zij het niet doen, gaat een ander het wel doen.”

“Deze context biedt dus nieuwe kansen. In de praktijk zien we nu nog vooral acties op het gebied van energiebesparing en het gebruik van restmaterialen in de productie. Maar duurzaamheid werkelijk integreren in de bedrijfsvoering en vertalen binnen projecten, dat is iets waar veel bedrijven mee worstelen. Juist op dit punt kan BEACON een rol spelen. Wij kunnen helpen om die ambities te concretiseren en implementeren binnen productontwikkelingsprojecten.”

Lees meer

Mark Rankenberg (BDR Thermea) over de onwikkeling van een energiesysteem met minder CO2 uitstoot

‘In twee maanden konden we met feiten onderbouwd beslissen welk product we gingen ontwikkelen.’

‘BDR Thermea ontwikkelt verwarmingssystemen voor de hele wereld. Tegenwoordig zijn er steeds complexere verwarmingssystemen op de markt. Vergelijkbaar met de hybride auto: complexer, zuiniger en schoner. Maar wij hebben het ook nog heel druk met de ontwikkeling van cv-ketels. In 2016 werden in China 1,5 miljoen cv-ketels verkocht, terwijl dat er een jaar later al 4,5 miljoen waren. Het drievoudige, dus dat is een groeimarkt, stelt Mark Rankenberg, manager R&D BDR Thermea.’

‘Nederland is het enige land ter wereld waar nieuwbouwhuizen niet meer op gas worden aangesloten. Dat is logisch in verband met de aardbevingen in Groningen. Nieuwbouwhuizen kunnen worden verwarmd met een warmtepomp. Maar hoe gaan we dat doen in oudere, slecht geïsoleerde huizen, of historische huizen in de binnenstad? Het is een uitdaging voor ons om daarvoor een betaalbaar systeem te maken dat niet te veel ruimte inneemt, dat goed geïnstalleerd kan worden, de gebruiker comfort biedt en de CO2 emissie zo veel mogelijk reduceert.’

Lees meer

MOOI DING: De Gispen Sett CE

Projectmanager Eveline Verbunt over een product dat haar opvalt

In oktober zijn wij met de BEACON collega’s naar de Dutch Design Week geweest. Een gezellige dag vol inspirerende concepten en producten. We hebben onze ogen dan ook flink de kost gegeven.

Eén van mijn persoonlijke favorieten: de Sett bank van Gispen. Een bank die al enkele jaren in de collectie is, maar sinds kort een circulaire variant (de Sett CE) kent. Voorheen bestond de bank uit een houten frame met schuim, verlijmd op de zitting en rugleuning. Daarnaast waren zowel de Nosag (stalen) veren als de stoffen hoes met nietjes bevestigd op het frame. Verlijmen en nieten zorgen ervoor dat de materialen niet eenvoudig te scheiden zijn, waardoor verwerking in een nieuw productieproces moeilijk is.

In het nieuwe ontwerp is het houten frame vervangen door gerecycled plastic. Gispen gebruikt hiervoor eigen plastic afval van verpakkingsmaterialen en roldeuren van oude archiefkasten.

Lees meer

NIEUW AAN BOORD: LAURIEN WOLFSWINKEL

‘Zowel structuur als creativiteit is cruciaal voor succesvolle innovatie’

‘Zelfs het beste idee komt niet tot een goed eindproduct zonder het juiste innovatie management. Ik ben erachter gekomen dat juist het succesvol realiseren van een product mij voldoening geeft en dat dit vaak niet goed (genoeg) gaat binnen een bedrijf. Al vanaf mijn eerste baan als product designer, ben ik mij bezig gaan houden met het opzetten van een werkbaar productontwikkelproces. Ik vind het heel interessant om steeds te zoeken naar de juiste balans tussen commercie, techniek en design om tot het perfecte eindproduct te komen. Het aanbrengen van structuur en duidelijke doelen is daarbij van cruciaal belang, het schept duidelijkheid naar alle betrokkenen. Een goede structuur schept overzicht binnen het project en biedt ruimte voor dynamiek en creativiteit. En het is fantastisch om uiteindelijk samen met het ontwikkelteam het gestelde doel te bereiken en de eerste batch van de band te zien rollen.’

Lees meer

Wat zijn de voordelen van uitbesteden van projectmanagement voor productinnovatie?

"Bij het begin van elk innovatietraject komt de vraag aan de orde: wie kan dit het beste doen? En doen we dit intern of extern?  Wat mij betreft zijn er drie redenen om te overwegen projectmanagement van productinnovatieprojecten uit te besteden."

"Ten eerste: specialisme. Het managen van productinnovatie trajecten is een specialisme. Iets waar je na verloop van tijd steeds beter in wordt. BEACON is volledig gefocust op het managen van productinnovatie, het is het enige wat we doen en we doen dit in zeer uiteenlopende branches. Veel klanten vertellen ons dat het een flinke uitdaging kan zijn om binnen het bedrijf de mensen te vinden met dat specialisme die ook nog beschikbaar zijn."

"Ten tweede: ervaring. Het managen van productinnovatie is een complexe taak."

Lees meer