Door dagelijks met productinnovatie bezig te zijn, hebben wij in de loop der jaren een schat aan kennis en ervaring opgedaan. En we leren elke dag bij. Als vakidioten delen we dit graag met elkaar en met u. Op dit blog vindt u tips uit de praktijk, staaltjes van zeer geslaagde productinnovatie en u leest meer over onze visie op het vak. Wij wensen u veel leesplezier.  

Blog

MOOI DING: LATTIZ

Quintijn Innikel (partner) over het melkschuimsysteem van FrieslandCampina

Jaren geleden verbaasde ik me in Amerika over de exactheid waarmee mensen hun koffies bestelden. En over de enorme variatie. Inmiddels weten we in Nederland ook wel raad met onze cappuccino’s, flat whites en latte macchiato’s. Zelf kan ik echt genieten van een mooi gemaakte cappuccino.  

Het maken van melkkoffie is nog niet zo simpel, thuis klooi ik met een melkschuimertje en tussen het stoompijpje van mijn koffieapparaat en mij heeft ‘t nooit willen klikken. Ook in de horeca blijkt dit een probleem te zijn waar sinds kort een prachtige innovatieve oplossing voor gevonden is: Lattiz. Een door FrieslandCampina uitgevonden systeem dat bestaat uit een geconcentreerde melkverpakking en een apparaat. Eén druk op de knop en je hebt perfect melkschuim.

Lees meer

Duurzaamheid meenemen in je innovatieproject?

Veel instanties en bedrijven willen bijdragen aan een duurzame leefomgeving. Dit zien we ook terug in de politiek, in het gedrag van consumenten en in beschikbare producten. Toch blijkt het lastig om duurzaamheid daadwerkelijk mee te nemen in productinnovatie. Lisanne Bunk, afstudeerder Industrieel Ontwerpen, heeft voor BEACON in kaart gebracht hoe duurzaamheid leeft onder onze klanten en welke tools kunnen helpen om de vertaalslag te maken van een duurzame bedrijfsstrategie naar het productinnovatieproject. We feliciteren Lisanne met het behalen van haar Masterdiploma!

Lees meer

INNOVEREN ONDER TIJDSDRUK

Leonie Boelens (BEACON projectmanager): “Hoe meer druk, hoe groter de uitdaging om creatief te zijn”

“Als je een relaxte baan wilt, moet je niet in de automotive-industrie gaan werken. Aan alle kanten zit er zoveel druk op, het is hoogspanning. Daar moet je wel tegen kunnen. Hier werken eigenlijk alleen petrolheads, autogekken met een enorm commitment. Ik vind die passie heel mooi, en dat draagt natuurlijk ook bij aan wat je oplevert. Het projectteam dat ik leid ontwikkelt een cruciaal onderdeel voor een nieuwe motor voor verschillende nieuwe auto’s. Dit zijn lange projecten van drie à vier jaar, waarbij de milestones vast staan. Mijn verantwoordelijkheid is dat we alles op tijd afleveren. Vertragen van de productie is geen optie, want de introductiedata van de nieuwe auto’s staan vast en uitstellen heeft een enorme financiële impact.”

“Het ambitieniveau van het project is heel hoog. De geformuleerde specificaties waren zo’n uitdaging dat we op zoek moesten naar nieuwe technologie en nieuwe leveranciers. Dat maakt het erg complex. Wanneer je de feiten op een rij zet kom je tot de conclusie: de benodigde ontwikkeling past niet in de tijd. Dan zeg ik: ‘we moeten het toch doen’. Als we vervolgens met het team kijken wat er mogelijk is, blijkt er toch altijd een optie C te zijn. Het valt het me steeds op hoe vindingrijk iedereen is. Wat ons redt is teamwerk en creativiteit.”

Lees meer

MOOI DING: PROTECT BY NEST

Projectmanager Simon van ipenburg over zijn slimme rookmelder

Bekend geworden met de slimme thermostaatklok, is er in de productfamilie van fabrikant Nest nog een pareltje te vinden: de Nest Protect. Met een gemiddelde verkoopprijs van €130 is deze combimelder van rook en koolmonoxide zeker geen goedkope, maar daar krijg je wel een geweldige ervaring voor. De Nest Protect voelt als een persoonlijke beveiliger en lijkt echt met empathisch vermogen te waken over je welzijn. Een zeer geslaagde synergie tussen design, techniek en user experience.

Lees meer

Nieuwjaarsborrel BEACON

Veel van onze relaties waren aanwezig op onze nieuwjaarsborrel om samen het glas te heffen op een innovatief 2018. Inspirerend om met vakgenoten door te kunnen praten over onze gedeelde passie en de stand van zaken in innovatieland. Uit onze mini-enquête daarover bleek dat het merendeel vindt dat men het beter doet dan concurrenten. Echter driekwart ziet als belangrijkste verbeterpunt het projectmanagement. Ook in 2018 helpen we u hiermee natuurlijk graag, zodat u innovatie nog slimmer kunt organiseren!

Lees meer

MOOI DING: Fairphone 2

Deze modulaire smartphone is ontwikkeld om lang mee te gaan: de diverse modules zijn eenvoudig zelf te vervangen. Fairphone is een maatschappelijk betrokken onderneming die zich inzet voor eerlijke elektronica. Knap om als Nederlands bedrijf met een ethische missie uit te groeien tot een leverancier van zeer complexe producten als smartphones. Fairphone laat  grote bedrijven als Apple en Samsung zien hoe het anders kan. Mooie inspiratie voor nieuwe ontwikkelingen in 2018!

Lees meer

Tom Stefels (partner BEACON) over BESLISSINGEN NEMEN IN PROJECTEN

“Beslissingen zijn processen, geen momenten in de tijd”

“Waar het op aan komt is niet zo zeer het moment, als wel de weg er naar toe. Grote beslissingen zie je aankomen. Iedereen heeft tijd nodig voor een serieus besluit. Daarom moet je het keuzeproces zo snel mogelijk beginnen. Wie die beslissing neemt in een bedrijf, dat is vaak een kwestie van uitvinden. Bij de start van een project toetsen we altijd wat voor structuur er aanwezig is om de grote projectbeslissingen te nemen. Toch blijkt in de praktijk altijd dat er meer mensen in de organisatie mee te maken hebben. Het is handig je af te vragen: wie heeft er last van als we dit zo gaan doen? Bij die mensen moet je dan zeker langs. Op een gegeven moment snap je wie er allemaal mee te maken heeft. Het is een denkproces dat start. Als er uiteindelijk besloten moet worden, is het eigenlijk vaak al gebeurd. Iedereen voelt welke kant het op gaat en kan leven met de mogelijke nadelen.”

Lees meer