Door dagelijks productinnovatieprojecten te leiden, hebben wij in de loop der jaren een schat aan kennis en ervaring opgedaan. En we leren elke dag bij. Als vakidioten delen we dit graag met elkaar en met u. Op dit blog vindt u tips uit de praktijk, staaltjes van zeer geslaagde productinnovatie en u leest meer over onze visie op het vak. Wij wensen u veel leesplezier.  

Blog

MOOI DING: Auping Evolve

Hoeveel matrassen heb ik eigenlijk versleten in mijn leven? Geen idee, maar het is een heel stapeltje. En waar ze na gebruik zijn gebleven weet ik al helemaal niet. Nou ja, ik weet het wel natuurlijk, in de afvalstroom, waar er jaarlijks 1,5 miljoen in blijken te verdwijnen. Bij Auping hebben ze hierover nagedacht, en niet alleen dat, ze hebben er ook wat aan gedaan. De Evolve is een Recyclebaar matras met de hoofdletter R, waarbij de materialen ook daadwerkelijk weer voor een nieuw matras gebruikt kunnen worden en niet uiteindelijk in bermpaaltjes belanden.

Lees meer

Jan Willem Dik (senior projectmanager) geeft 7 tips over testen en valideren

‘Bepalen wat er getest en gevalideerd moet worden is iets wat je met het team samen doet. Als projectmanagers is het vooral onze taak om te zorgen dat het goed gebeurt en dat de zwaarte van het testplan in verhouding staat met de complexiteit van het product. Hoe we dat doen?

Tip 1: Ga er van uit dat het NIET werkt

Als team heb je vaak zelf de oplossing bedacht. Het gevaar is dat je dan weinig kritisch bent: de slager die z’n eigen vlees keurt. Dit voorkom je door er vanuit te gaan dat iets NIET werkt en vervolgens het tegendeel te bewijzen.

Lees meer

Mooi ding: Hexr

Jeroen van Tongeren (projectmanager) spotte deze op maat geprinte helm

‘De Hexr wordt op maat gemaakt naar de vorm van je hoofd. Het product illustreert goed de mogelijkheden van additive manufacturing. Het zorgt ten eerste voor een perfecte pasvorm en ten tweede kun je hiermee een unieke honingraatstructuur printen die met traditionele productiemethodes niet te verkrijgen is. Deze structuur is gemaakt van hernieuwbaar materiaal en vangt beter klappen op. Kortom: hij is veiliger, duurzamer en comfortabeler. Ik wil er wel één proberen!’

Lees meer

Allard Froon, manager R&D bij Atag Benelux over BEACON projectmanagement

“Het resultaat van het project is het ultieme bewijs van goed projectmanagement”

'Atag Benelux ontwikkelt kooktoestellen voor het premium- en middensegment. Ons bedrijf is overgenomen door Hisense International, een groot Chinees bedrijf, wereldwijd marktleider in TV’s. Waar ons bedrijf zich voorheen op de Benelux en Europa richtte, zijn we in de afgelopen jaren gestart met een transitie om steeds meer wereldwijd te opereren. Dat brengt een nieuwe bedrijfsfilosofie met zich mee. Toen we voor een productinnovatie een projectmanager zochten, dachten we aan BEACON, waar we goede ervaringen mee hebben. Een onafhankelijke projectmanager heeft veel voordelen. Bedrijfsblindheid is niet aan de orde. De projectmanager focust totaal en zonder omwegen op het projectdoel. Doordat Christel van Dijk ook veel ervaring heeft bij grote bedrijven in een internationale omgeving, kon zij onze transitie ondersteunen.'

Lees meer

Nieuw aan boord: Jeroen van Tongeren - projectmanager

“Je product kan nog zo mooi, briljant of milieuvriendelijk zijn, als niemand het wil hebben, heb je niks”

'Ik kijk soms naar de wereld met de ogen van een kind. Als ik in een vliegtuig zit kijk ik om me heen en denk: hoe kán dit, dat ik hier in een blikje zit op elf kilometer hoogte. Fascinerend! Elk product dat je aanraakt, of het nou je pen is, je koffie of je beker, vormt ons als mens. Zonder onze huizen, kleding en meubels zouden we eigenlijk als beesten leven. Die producten definiëren de mensheid. Het geeft me voldoening om daar aan bij te dragen.'

Lees meer

Mooi ding: zelf-desinfecterende deurgreep

Tom Stefels (partner BEACON) spotte dit actuele idee

Het ‘mooie ding’ voor deze keer, hoe actueel kan het zijn: een handgreep die altijd steriel is. Denk aan toepassing in allerlei publieke ruimtes, specifiek toiletten. Hoe vaak zie je niet dat mensen de greep liever niet aanraken en daar trucs op hebben bedacht, zoals met de schouder openduwen of wachten tot er iemand binnenkomt. Tenminste, ik zie dat vaak in mannentoiletten, doen vrouwen dat ook? Kennelijk is het thema ook zonder Corona al relevant. En ongetwijfeld is er ook een consumentenmarkt.

Lees meer

Quintijn Innikel (partner BEACON) over de overgang van ontwikkelproject naar business

Help! De innovatie is bijna klaar!

'Als er na een innovatieproject een nieuw product staat, is het hele projectteam blij. Maar als projectmanager ben je er nog niet. Vooral als het om een breakthrough innovatie gaat, is dit een complexe fase. De mensen die het product gaan ontvangen komen van allerlei delen van de organisatie: productie, supplychain, marketing, communicatie, verkoop, service. Van een compact projectteam dat op elkaar ingespeeld is, ga je nu als projectmanager al die delen van het bedrijf betrekken om de overgang te stroomlijnen. Een ander team krijgt te maken met een nieuw product waar het nog maar weinig van weet. Bij BEACON hebben we al veel klanten geholpen met het succesvol doorlopen van deze fase. Je kunt het zien als een estafette waarin de eerste loper het project is en de tweede de staande organisatie. De tweede renner moet al een stukje meerennen om vaart te houden tijdens het overgeven van het stokje, oftewel het product'.

Lees meer

Terugblik BEACON nieuwjaarsborrel

Elk jaar weer inspirerend om tijdens de BEACON-nieuwjaarsborrel met veel van onze klanten en relaties in ontspannen sfeer te kunnen praten over innovatie. En te ontdekken dat iedereen met vergelijkbare thema’s bezig is, met toch steeds weer andere oplossingen. Dit jaar was voor het eerst ons moederbedrijf Verhaert aanwezig. Koen Verhaert gaf een toelichting waarom BEACON een passende uitbreiding is binnen de Verhaert-groep. Daarbij heeft BEACON hiermee directe toegang tot een 200-tal inhoudelijke experts in een zeer uiteenlopend aantal vakgebieden die in geval van vragen in projecten snel geraadpleegd kunnen worden. Met allemaal hetzelfde doel: een succes maken van uw innovatieprojecten.

Lees meer

MOOI DING: Samsung Firevase

Projectmanager Christel van Dijk spotte een vaas annex brandblusser

Deze vaas staat leuk in de vensterbank, maar als er een brandje uitbreekt dan gooi je hem simpel kapot in het vuur. Dat is een mooi ding! Het kaliumcarbonaat in de dubbele wand koelt en onderdrukt de zuurstof waardoor het vuur dooft. Een innovatieve combinatie van twee heel verschillende functies. Helaas is hij niet te koop, maar ontwikkeld als marketingstunt door Samsung brandverzekeringen in Zuid-Korea.

Lees meer