Mooi ding: zelf-desinfecterende deurgreep

Tom Stefels (partner BEACON) spotte dit actuele idee

Het ‘mooie ding’ voor deze keer, hoe actueel kan het zijn: een handgreep die altijd steriel is. Denk aan toepassing in allerlei publieke ruimtes, specifiek toiletten. Hoe vaak zie je niet dat mensen de greep liever niet aanraken en daar trucs op hebben bedacht, zoals met de schouder openduwen of wachten tot er iemand binnenkomt. Tenminste, ik zie dat vaak in mannentoiletten, doen vrouwen dat ook? Kennelijk is het thema ook zonder Corona al relevant. En ongetwijfeld is er ook een consumentenmarkt.

Het systeem werkt als volgt: een coating op de greep desinfecteert onder invloed van UV licht. Dat licht loopt door de van transparant materiaal gemaakte handgreep. Als extra feature hebben de ontwerpers een dynamo op de deur gezet die de handgreep van energie voorziet. Door het blauwe licht zie je direct dat deze greep wat voor je doet. En blauw licht is geloofwaardig voor desinfectie.

Het betreft een prototype, we zouden verwachten dat er nog allerlei test- en ontwikkelwerk nodig is om het systeem commercieel rijp te maken en effectiviteit te bewijzen, ook in geval van virussen. Maar al met al vinden wij het een ‘mooi ding’!

Meer informatie: https://www.jamesdysonaward.org/en-au/2019/project/self-sanitizing-door-handle/

PS: met dank aan Gijs Bakker voor de tip! 

 

Ook een mooi ding gezien? Laat het ons weten op mail@beacon.nl

Terug naar overzicht