MOOI DING: ZandLaken

Partner Tom Stefels over een mooi voorbeeld van geleende technologie

Zomer: zon, zee en strand… en heel veel zand. Zand op je huid bij het insmeren. Zand op de boterhammen en de watermeloen. En ook thuis vind je dagen later nog overal zand. Hiervoor is een slimme oplossing bedacht: het Zandlaken. Een zandvrij strandlaken van twee bij twee meter dat dankzij een speciale technologie zand als het ware absorbeert. De technologie is geleend uit een heel andere hoek: de militaire industrie. De dubbel gelaagde mat is oorspronkelijk ontworpen voor helikopters, om te voorkomen dat er zand omhoog komt bij het landen.

De slimme mat werkt als volgt: zodra het zand door de bovenste laag valt, valt het vervolgens ook door de tweede laag heen. De twee lagen samen zorgen voor zoveel weerstand dat het zand niet meer terug omhoog kan komen. Daardoor hoeft na gebruik het zand ook niet tussen het Zandlaken te worden uitgeschud.

Het Zandlaken is een mooi voorbeeld van hoe je in innovatieprojecten veel kunt winnen door niet alles zelf te willen uitvinden, maar vooral eerst te kijken of jouw probleem al elders is opgelost. Dat kan in een heel andere industrie en toepassing zijn. Hoe je dat aanpakt? Dat is afhankelijk van het soort ‘probleem’. We hebben daar binnen het BEACON team verschillende manieren en een passend netwerk voor.

Kijk hier als je het Zandlaken nog eens goed wilt bekijken.

Terug naar overzicht