Mooi ding: Remarkable tablet

Projectmanager Simon van Ipenburg over een product waar hij enthousiast van wordt

In de categorie ‘producten die het zakelijk leven een stuk eenvoudiger en leuker maken’: de reMarkable tablet. Enkele weken heb ik de tablet nu in gebruik en ze is echt remarkable. De veelzijdigheid is enorm en sluit perfect aan bij mijn behoefte als projectmanager. Weg met die ellendige notitieblokken en papieren documenten, welkom tablet. Dit product combineert best-of-both worlds van de ‘gewone’ tablet en e-reader: een e-ink scherm en touchscreen control. Propositie volgens de Noorse producent is ‘Here to replace your notebooks, sketchbooks and printouts.’

Al sinds 1992 zijn er tablets verkrijgbaar op de markt, destijds gestart met de eerste PDA (personal digital assistant) series, ook wel bekend als Apple Newton, Palm pilot of Sony Clie’s. Waar deze in eerste instantie niet enorm aansloegen, zijn in de decennia daarna deze business-gadgets in rap tempo beschikbaar geworden voor het grotere publiek. Wie heeft er tegenwoordig geen smartphone of tablet? De helder verlichte schermen met multi-touch bediening worden steeds groter, van hogere kwaliteit en zijn tegenwoordig zelfs flexibel verkrijgbaar.  

In de schaduw van deze fancy smartphones en tablets, is in de loop der tijd ook de e-reader op het toneel verschenen, hoofdzakelijk geschikt voor het lezen van documenten en boeken. De e-ink technology van de e-reader is ideaal vanwege het lage verbruik (doordat hij alleen energie verbruikt bij het verversen van het scherm) en de leesbaarheid onder fel zonlicht. De reMarkable tablet combineert de voordelen van een tablet en een e-reader: een e-ink scherm met touchscreen control. Je kunt erop schrijven en tekenen als op papier, met een eindeloos aantal pagina’s en hij is super responsive. En door het lage energieverbruik gaat de batterij weken mee.

ReMarkable richt zich op het gebruik voor Business en Art (sketching). Hij lijkt eigenlijk best veel op de eerste PDAs. Het grote verschil is dat de technologie ondertussen enorm doorontwikkeld is en deze PDA wel feilloos werkt. Naar mijn mening is de tablet daarom uitermate geschikt voor business en zeer geslaagd. Navigeren door de menu’s van de reMarkable kan zowel met de hand als met de meegeleverde stylus pen. Schrijven en schetsen kan uitsluitend met de stylus. De druk- en kantgelgevoeligheid van de stylus en de keuzemogelijkheid tussen verschillend schrijfgerei (fineliner, balpen, potlood, marker, gum), geven een palet aan mogelijkheden voor het opmaken van je documenten. Daarnaast bevat de tablet veel verschillende templates, zoals lijntjespapier, ruitjespapier en actielijsten. Via de wireless connection van de reMarkable, worden documenten automatisch gesynchroniseerd met telefoon en/of laptop. Onderweg in de trein een document redigeren? Geen probleem; PDF-documenten worden feiloos geopend en kunnen met de (marker)pen worden voorzien van commentaar. Aan het eind van de reis stuur je het document met één druk op de knop per mail naar een collega.

Ok, eerlijkheid gebied te zeggen dat de reMarkable behoorlijk aan de prijs is, maar daar krijg je wel een geweldig product voor terug. Enige echte nadeel ten opzichte van een ordinair papieren notitieblok: de tablet moet zo nu en dan toch echt opgeladen worden....

Meer weten of de Remarkable? Bekijk dan het filmpje.

 

Terug naar overzicht