MOOI DING: Auping Evolve

Hoeveel matrassen heb ik eigenlijk versleten in mijn leven? Geen idee, maar het is een heel stapeltje. En waar ze na gebruik zijn gebleven weet ik al helemaal niet. Nou ja, ik weet het wel natuurlijk, in de afvalstroom, waar er jaarlijks 1,5 miljoen in blijken te verdwijnen. Bij Auping hebben ze hierover nagedacht, en niet alleen dat, ze hebben er ook wat aan gedaan. De Evolve is een Recyclebaar matras met de hoofdletter R, waarbij de materialen ook daadwerkelijk weer voor een nieuw matras gebruikt kunnen worden en niet uiteindelijk in bermpaaltjes belanden.

En dat is bijzonder. Om de cirkel echt te sluiten moet je namelijk met meerdere partners aan de slag, en dat is ook wat Auping gedaan heeft. In dit geval met DSM, waarmee de circulaire materialen en technieken zijn ontwikkeld. Wat natuurlijk wel een punt blijft is hoe afgedankte matrassen hun juiste weg terugvinden om daadwerkelijk gerecycled te worden, maar dat is mede aan de alerte en bewuste consument. Ook daar probeert Auping zoveel mogelijk te helpen met een terugneemsysteem en een NFC-chip in de matras met informatie over de herkomst en recycling van de materialen.

Naast de nieuwe matras had Auping al een volledig recyclebaar bed en loopt hun fabriek in Deventer voorop als het gaat om energiebeheer en hergebruik van restmaterialen. Kortom, alweer fijn bezig Auping, dank daarvoor.

Een uitstekend voorbeeld van het type innovatieve productontwikkeling waar BEACON ook graag bij helpt.

https://www.auping.com/nl/matrassen/matras-evolve

Terug naar overzicht