Laurien Wolfswinkel (Project Manager) over het faciliteren van online workshops

Online vergaderen ok, maar hoe maak je een online workshop echt succesvol en interactief? Zes goede tips!

Online meetings gaan inmiddels soepel en er zijn veel geschikte platforms beschikbaar. Maar een echt interactieve online brainstorm of workshop organiseren met een grote groep mensen? Hoe pak je dat aan?

Normaliter zou ik de deelnemers letterlijk in beweging krijgen, post-its plakken, op whiteboards tekenen en gezamenlijk op een groot brown paper overzicht creëren. Met een grote groep is het handig om gedurende de workshop in kleinere groepen op te splitsen om daarna kort de inzichten per groep te laten pitchen. In ieder geval alles offline, juist zonder digitale middelen. Maar online? Ja het kan. Hieronder een aantal tips om zo’n online workshop succesvol te organiseren en faciliteren.

Tip 1 Combineer tools

Geen enkele tool is echt helemaal compleet voor online workshops, dus gebruik je ze gewoon tegelijkertijd. Combineer een conferentie platform met een interactief, online whiteboard waar de deelnemers zelf input kunnen geven.

Twee voorbeelden:

Zoom: Met dit conferentie platform kan je “breakout rooms” creëren, waarmee je voor bepaalde onderdelen de groep kan splitsen in kleinere groepen ter overleg en daarna kan je iedereen weer samenvoegen. De groepsindeling kan je zelf kiezen of willekeurig in laten delen.

Miro: Met dit online whiteboard platform kan je online samenwerken op een canvas.  Deelnemers die interactief post-its, tekst, pijlen ed. kunnen toevoegen aan het gedeelde canvas.

Tip 2: Leer je tools kennen

Oefen met de breakout rooms in Zoom en oefen met het snel schakelen in Miro zodat je je kan focussen op het faciliteren tijdens de sessie.

Tip 3: Start met een warm-up om de deelnemers te laten oefenen met de tools

Bedenk een oefening waarbij de deelnemers kennis maken met zowel de breakout rooms in Zoom als het post-its toevoegen, verplaatsen en samenwerken in Miro.

Tip 4: Bereid je frames zorgvuldig voor

De frames vormen in Miro je leidraad door de workshop heen. Creëer kaders, visuele structuur en bondige uitleg per frame. Dit geeft jou en de deelnemers houvast, focus en duidelijkheid. Zorg ervoor dat je een kader schept die uitnodigt om te worden gebruikt, zodat de deelnemers digitale post-its gaan plakken en groeperen.  

Tip 5: Geef elke opgesplitste groep in Zoom een eigen frame in Miro

Zorg ervoor dat elke breakoutroom in Zoom beschikking heeft tot een vooraf voorbereid kader in het canvas van Miro. Naast dat het duidelijkheid en concreet resultaat oplevert, kan het ook worden gebruikt tijdens een pitch van elke groep aan de rest van de deelnemers.

Tip 6: Maak actief gebruik van “bring everyone to me” in Miro op bepaalde momenten.

Dit zorgt voor gezamenlijke focus. Je verplaatst er deelnemers mee naar het scherm dat jij ziet op een specifiek moment. Dit kan erg handig zijn tijdens uitleg of een pitch van een deelgroepje tijdens de workshop.

Veel plezier met deze tips en we wensen je veel succesvolle workshops toe! Mocht je nog hulp nodig hebben, Beacon faciliteert diverse workshops omtrent productinnovatie.

Terug naar overzicht