Door dagelijks met productinnovatie bezig te zijn, hebben wij in de loop der jaren een schat aan kennis en ervaring opgedaan. En we leren elke dag bij. Als vakidioten delen we dit graag met elkaar en met u. Op dit blog vindt u tips uit de praktijk, staaltjes van zeer geslaagde productinnovatie en u leest meer over onze visie op het vak. Wij wensen u veel leesplezier.  

Blog

Mark Rankenberg (BDR Thermea) over de onwikkeling van een energiesysteem met minder CO2 uitstoot

‘In twee maanden konden we met feiten onderbouwd beslissen welk product we gingen ontwikkelen.’

‘BDR Thermea ontwikkelt verwarmingssystemen voor de hele wereld. Tegenwoordig zijn er steeds complexere verwarmingssystemen op de markt. Vergelijkbaar met de hybride auto: complexer, zuiniger en schoner. Maar wij hebben het ook nog heel druk met de ontwikkeling van cv-ketels. In 2016 werden in China 1,5 miljoen cv-ketels verkocht, terwijl dat er een jaar later al 4,5 miljoen waren. Het drievoudige, dus dat is een groeimarkt, stelt Mark Rankenberg, manager R&D BDR Thermea.’

‘Nederland is het enige land ter wereld waar nieuwbouwhuizen niet meer op gas worden aangesloten. Dat is logisch in verband met de aardbevingen in Groningen. Nieuwbouwhuizen kunnen worden verwarmd met een warmtepomp. Maar hoe gaan we dat doen in oudere, slecht geïsoleerde huizen, of historische huizen in de binnenstad? Het is een uitdaging voor ons om daarvoor een betaalbaar systeem te maken dat niet te veel ruimte inneemt, dat goed geïnstalleerd kan worden, de gebruiker comfort biedt en de CO2 emissie zo veel mogelijk reduceert.’

Lees meer

MOOI DING: De Gispen Sett CE

Projectmanager Eveline Verbunt over een product dat haar opvalt

In oktober zijn wij met de BEACON collega’s naar de Dutch Design Week geweest. Een gezellige dag vol inspirerende concepten en producten. We hebben onze ogen dan ook flink de kost gegeven.

Eén van mijn persoonlijke favorieten: de Sett bank van Gispen. Een bank die al enkele jaren in de collectie is, maar sinds kort een circulaire variant (de Sett CE) kent. Voorheen bestond de bank uit een houten frame met schuim, verlijmd op de zitting en rugleuning. Daarnaast waren zowel de Nosag (stalen) veren als de stoffen hoes met nietjes bevestigd op het frame. Verlijmen en nieten zorgen ervoor dat de materialen niet eenvoudig te scheiden zijn, waardoor verwerking in een nieuw productieproces moeilijk is.

In het nieuwe ontwerp is het houten frame vervangen door gerecycled plastic. Gispen gebruikt hiervoor eigen plastic afval van verpakkingsmaterialen en roldeuren van oude archiefkasten.

Lees meer

Bas van Oorschot (senior buyer Kaemingk) over het BEACON Ideation Programma

“In twee workshops leerden we gestructureerd na te denken over onze producten”

‘Kaemingk heeft als groothandel een breed assortiment decoratieartikelen voor huis en tuin, dat wij continu uitbreiden. Voor het vernieuwen van ons aanbod aan kerstverlichting gingen we eens per jaar met een clubje bij elkaar zitten. Dan keken we elkaar net zo lang aan tot iemand een leuk idee had. Met die ideeën gingen we aan de slag. Die formule leek een beetje uitgewerkt. Daarom wilden we uitproberen of het Ideation Programma van BEACON  toegevoegde waarde zou hebben.’

Lees meer

MOOI DING: Mippaa Stair Trainer

Waar veel innovatieve producten tegenwoordig uitbundig versierd worden met mooie features en extra functionaliteiten, schuilt de kracht van dit product juist in haar eenvoud. Mippaa ontwikkelde een universele trapleuning voor kinderen om veilig te leren traplopen. De Stair Trainer is een bouwpakket, dat gemonteerd kan worden onder een bestaande trapleuning. Het product is zeer relevant voor de klant, technisch maakbaar én commercieel levensvatbaar. Een mooi voorbeeld van hoe je met een relatief ‘eenvoudig’ product ook de Sweet Spot van innovatiesucces kunt raken!

Lees meer
Toon alle artikelen