Door dagelijks productinnovatieprojecten te leiden, hebben wij in de loop der jaren een schat aan kennis en ervaring opgedaan. En we leren elke dag bij. Als vakidioten delen we dit graag met elkaar en met u. Op dit blog vindt u tips uit de praktijk, staaltjes van zeer geslaagde productinnovatie en u leest meer over onze visie op het vak. Wij wensen u veel leesplezier.  

Blog

NIEUW AAN BOORD: Udo Messack – business developer

‘Een goed product voorziet in een behoefte en beantwoordt vaak een vraag die de markt nog niet heeft gesteld. Die behoefte signaleren, de vraag zien die nog niet is gesteld en daar adequaat op inspelen, dat is business development.’ En dat is wat Udo ontzettend leuk vindt.

‘Het begint altijd met een idee en het product doorloopt verschillende fases voor het rijp is voor de markt. Om succesvol te zijn is een goede kijk op de markt essentieel.’

Lees meer

MOOI DING: SpaceX Starship SN8

Projectmanager Jeroen van Tongeren over raketten en ruimtemissies

Als kind las ik de spannende avonturen van Kuifje en zijn reis naar de maan in het stripverhaal van Hergé uit 1950. Ik wist natuurlijk wel van de echte maanmissies van de NASA en Rusland in de jaren zestig en zeventig. Een lange en indrukwekkende lijst (www.en.wikipedia.org/wiki/List_of_missions_to_the_Moon) geeft goed weer dat er heel veel mislukkingen nodig waren om uiteindelijk een paar missies succesvol te laten verlopen. Toch bepaalde het iconische design van die Kuifje raket voorgoed mijn beeld van hoe een raket eruit hoort te zien. Geïnspireerd ging ik zelf ook modelraketten lanceren, compleet met lanceerplatform, raketmotoren, analoge camera’s en parachutes.

Lees meer

Tanja Claasen, COO Robin Radar Systems, over BEACON projectmanagement

“Dankzij dit gestructureerde innovatieproces waren we ruim voor de release van onze drone radar klaar met álles”

‘Robin Radar Systems is een snel groeiende scale-up met veel nadruk op innovatie. Omdat het bedrijf de laatste tijd snel gegroeid is, hadden we behoefte aan wat meer structuur in het innovatieproces en in de wijze waarop we producten in de markt zetten. BEACON is een ervaren partij, waarmee enkelen van ons al positieve ervaringen hadden. Toen we hulp zochten bij het professionaliseren van onze innovatieprocessen, was het voor ons logisch om bij BEACON aan te kloppen.’

Lees meer

NIEUW AAN BOORD: YORICK KOUMANS - PROJECTMANAGER

BEACON groeit! Sinds 1 september versterkt Yorick Koumans ons team als projectmanager productinnovatie: ‘Het ontwikkelen van een product is vaak technisch uitdagend. Maar voor een succesvolle ontwikkeling zijn veel meer factoren van belang. Is het product commercieel interessant, zit de klant er wel op te wachten, kunnen we het betrouwbaar produceren? Al deze zaken maken productontwikkeling complex maar zorgen er ook voor dat het projectmanagement interessant en afwisselend is. Daarom is het extra mooi als al deze componenten bij elkaar komen in een succesvol product’.

Lees meer

Jan Willem Dik, managing director BEACON

‘We gaan de komende jaren hard werken aan groei. En mooie innovaties realiseren, ook in nieuwe markten.’

Wat is de aanleiding van deze directiewissel?
‘De aanleiding is dat we graag als bureau willen groeien. Er is destijds bedacht: kunnen we dat zelfstandig doen of in samenwerking met een partner? We hebben uiteindelijk voor het laatste gekozen. Sinds oktober vorig jaar zijn we onderdeel van de VERHAERT group. Daarmee kwam er ook ruimte om de rol van directeur opnieuw in te vullen. Voor die functie ben ik gevraagd en dat vind ik hartstikke leuk om te doen.’

Lees meer

ASSA ABLOY brengt zelfstellend kwaliteitsslot op de markt

ASSA ABLOY bracht onlangs een vernieuwend slot met sluitkom (rechts op de foto) op de markt. Het slot voldoet aan de strengere veiligheidseisen en is SKG gecertificeerd. BEACON verzorgde het projectmanagement van de ontwikkeling, waarbij een Engels en een Nederlands team samenwerkten. Bijzonder was ook dat er werd gewerkt met een sustainability compass, een methode die ASSA ABLOY gebruikt om structureel te werken aan milieudoelstellingen.

Lees meer

Teamuitjes: DOEN! 5 tips voor als het weer kan.

BEACON is niet alleen een clubje projectmanagers dat dagelijks lastige innovatieprojecten vlot trekt. Het is ook een veilige thuishaven, een team van collega’s die elkaar waarderen, vertrouwen en helpen. Dat zorgt, naast een fijne werkomgeving, ook voor hogere kwaliteit van ons werk bij de klant. Vraagstukken worden besproken, adviezen gedeeld en hulp aangeboden. Maar het komt niet vanzelf, je moet er actief aan bouwen, het als management faciliteren. Teamuitjes helpen daarbij. Daarom is er bij BEACON altijd ruimte voor leuke initiatieven om samen dingen te ondernemen. Zo zijn we in september met het hele BEACON team lekker gaan mountainbiken op de Ermelose heide.

Lees meer

Laurien Wolfswinkel (Project Manager) over het faciliteren van online workshops

Online vergaderen ok, maar hoe maak je een online workshop echt succesvol en interactief? Zes goede tips!

Online meetings gaan inmiddels soepel en er zijn veel geschikte platforms beschikbaar. Maar een echt interactieve online brainstorm of workshop organiseren met een grote groep mensen? Hoe pak je dat aan?

Normaliter zou ik de deelnemers letterlijk in beweging krijgen, post-its plakken, op whiteboards tekenen en gezamenlijk op een groot brown paper overzicht creëren. Met een grote groep is het handig om gedurende de workshop in kleinere groepen op te splitsen om daarna kort de inzichten per groep te laten pitchen. In ieder geval alles offline, juist zonder digitale middelen. Maar online? Ja het kan. Hieronder een aantal tips om zo’n online workshop succesvol te organiseren en faciliteren.

Lees meer