Door dagelijks productinnovatieprojecten te leiden, hebben wij in de loop der jaren een schat aan kennis en ervaring opgedaan. En we leren elke dag bij. Als vakidioten delen we dit graag met elkaar en met u. Op dit blog vindt u tips uit de praktijk, staaltjes van zeer geslaagde productinnovatie en u leest meer over onze visie op het vak. Wij wensen u veel leesplezier.  

Blog

NIEUW AAN BOORD: YORICK KOUMANS - PROJECTMANAGER

BEACON groeit! Sinds 1 september versterkt Yorick Koumans ons team als projectmanager productinnovatie: ‘Het ontwikkelen van een product is vaak technisch uitdagend. Maar voor een succesvolle ontwikkeling zijn veel meer factoren van belang. Is het product commercieel interessant, zit de klant er wel op te wachten, kunnen we het betrouwbaar produceren? Al deze zaken maken productontwikkeling complex maar zorgen er ook voor dat het projectmanagement interessant en afwisselend is. Daarom is het extra mooi als al deze componenten bij elkaar komen in een succesvol product’.

Lees meer

Jan Willem Dik, managing director BEACON

‘We gaan de komende jaren hard werken aan groei. En mooie innovaties realiseren, ook in nieuwe markten.’

Wat is de aanleiding van deze directiewissel?
‘De aanleiding is dat we graag als bureau willen groeien. Er is destijds bedacht: kunnen we dat zelfstandig doen of in samenwerking met een partner? We hebben uiteindelijk voor het laatste gekozen. Sinds oktober vorig jaar zijn we onderdeel van de VERHAERT group. Daarmee kwam er ook ruimte om de rol van directeur opnieuw in te vullen. Voor die functie ben ik gevraagd en dat vind ik hartstikke leuk om te doen.’

Lees meer

ASSA ABLOY brengt zelfstellend kwaliteitsslot op de markt

ASSA ABLOY bracht onlangs een vernieuwend slot met sluitkom (rechts op de foto) op de markt. Het slot voldoet aan de strengere veiligheidseisen en is SKG gecertificeerd. BEACON verzorgde het projectmanagement van de ontwikkeling, waarbij een Engels en een Nederlands team samenwerkten. Bijzonder was ook dat er werd gewerkt met een sustainability compass, een methode die ASSA ABLOY gebruikt om structureel te werken aan milieudoelstellingen.

Lees meer

Teamuitjes: DOEN! 5 tips voor als het weer kan.

BEACON is niet alleen een clubje projectmanagers dat dagelijks lastige innovatieprojecten vlot trekt. Het is ook een veilige thuishaven, een team van collega’s die elkaar waarderen, vertrouwen en helpen. Dat zorgt, naast een fijne werkomgeving, ook voor hogere kwaliteit van ons werk bij de klant. Vraagstukken worden besproken, adviezen gedeeld en hulp aangeboden. Maar het komt niet vanzelf, je moet er actief aan bouwen, het als management faciliteren. Teamuitjes helpen daarbij. Daarom is er bij BEACON altijd ruimte voor leuke initiatieven om samen dingen te ondernemen. Zo zijn we in september met het hele BEACON team lekker gaan mountainbiken op de Ermelose heide.

Lees meer

Laurien Wolfswinkel (Project Manager) over het faciliteren van online workshops

Online vergaderen ok, maar hoe maak je een online workshop echt succesvol en interactief? Zes goede tips!

Online meetings gaan inmiddels soepel en er zijn veel geschikte platforms beschikbaar. Maar een echt interactieve online brainstorm of workshop organiseren met een grote groep mensen? Hoe pak je dat aan?

Normaliter zou ik de deelnemers letterlijk in beweging krijgen, post-its plakken, op whiteboards tekenen en gezamenlijk op een groot brown paper overzicht creëren. Met een grote groep is het handig om gedurende de workshop in kleinere groepen op te splitsen om daarna kort de inzichten per groep te laten pitchen. In ieder geval alles offline, juist zonder digitale middelen. Maar online? Ja het kan. Hieronder een aantal tips om zo’n online workshop succesvol te organiseren en faciliteren.

Lees meer

MOOI DING: Auping Evolve

Hoeveel matrassen heb ik eigenlijk versleten in mijn leven? Geen idee, maar het is een heel stapeltje. En waar ze na gebruik zijn gebleven weet ik al helemaal niet. Nou ja, ik weet het wel natuurlijk, in de afvalstroom, waar er jaarlijks 1,5 miljoen in blijken te verdwijnen. Bij Auping hebben ze hierover nagedacht, en niet alleen dat, ze hebben er ook wat aan gedaan. De Evolve is een Recyclebaar matras met de hoofdletter R, waarbij de materialen ook daadwerkelijk weer voor een nieuw matras gebruikt kunnen worden en niet uiteindelijk in bermpaaltjes belanden.

Lees meer

Jan Willem Dik (senior projectmanager) geeft 7 tips over testen en valideren

‘Bepalen wat er getest en gevalideerd moet worden is iets wat je met het team samen doet. Als projectmanagers is het vooral onze taak om te zorgen dat het goed gebeurt en dat de zwaarte van het testplan in verhouding staat met de complexiteit van het product. Hoe we dat doen?

Tip 1: Ga er van uit dat het NIET werkt

Als team heb je vaak zelf de oplossing bedacht. Het gevaar is dat je dan weinig kritisch bent: de slager die z’n eigen vlees keurt. Dit voorkom je door er vanuit te gaan dat iets NIET werkt en vervolgens het tegendeel te bewijzen.

Lees meer

Mooi ding: Hexr

Jeroen van Tongeren (projectmanager) spotte deze op maat geprinte helm

‘De Hexr wordt op maat gemaakt naar de vorm van je hoofd. Het product illustreert goed de mogelijkheden van additive manufacturing. Het zorgt ten eerste voor een perfecte pasvorm en ten tweede kun je hiermee een unieke honingraatstructuur printen die met traditionele productiemethodes niet te verkrijgen is. Deze structuur is gemaakt van hernieuwbaar materiaal en vangt beter klappen op. Kortom: hij is veiliger, duurzamer en comfortabeler. Ik wil er wel één proberen!’

Lees meer

Allard Froon, manager R&D bij Atag Benelux over BEACON projectmanagement

“Het resultaat van het project is het ultieme bewijs van goed projectmanagement”

'Atag Benelux ontwikkelt kooktoestellen voor het premium- en middensegment. Ons bedrijf is overgenomen door Hisense International, een groot Chinees bedrijf, wereldwijd marktleider in TV’s. Waar ons bedrijf zich voorheen op de Benelux en Europa richtte, zijn we in de afgelopen jaren gestart met een transitie om steeds meer wereldwijd te opereren. Dat brengt een nieuwe bedrijfsfilosofie met zich mee. Toen we voor een productinnovatie een projectmanager zochten, dachten we aan BEACON, waar we goede ervaringen mee hebben. Een onafhankelijke projectmanager heeft veel voordelen. Bedrijfsblindheid is niet aan de orde. De projectmanager focust totaal en zonder omwegen op het projectdoel. Doordat Christel van Dijk ook veel ervaring heeft bij grote bedrijven in een internationale omgeving, kon zij onze transitie ondersteunen.'

Lees meer

Nieuw aan boord: Jeroen van Tongeren - projectmanager

“Je product kan nog zo mooi, briljant of milieuvriendelijk zijn, als niemand het wil hebben, heb je niks”

'Ik kijk soms naar de wereld met de ogen van een kind. Als ik in een vliegtuig zit kijk ik om me heen en denk: hoe kán dit, dat ik hier in een blikje zit op elf kilometer hoogte. Fascinerend! Elk product dat je aanraakt, of het nou je pen is, je koffie of je beker, vormt ons als mens. Zonder onze huizen, kleding en meubels zouden we eigenlijk als beesten leven. Die producten definiëren de mensheid. Het geeft me voldoening om daar aan bij te dragen.'

Lees meer